środa, 8 sierpnia 2012

Rożki z niby ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym

Papierówka w moim ogrodzie ma tym roku ogrom jabłek, więc kiedy zobaczyłam ten przepis na rożki z nadzieniem jabłkowym, wiedziałam że muszę koniecznie go wypróbować. Przepis wypatrzyłam u Tygryskowa kuchnia. Rożki są kruche i naprawdę pyszne. Nastepnego dnia wilgotnieją i jak dla mnie są jeszcze lepsze. Wczoraj zrobiłam je wieczorem, jednak nic już nie zostało i dzisiaj powtarzam przepis ale z większą ilością nadzienia. Jabłek było zdecydowanie za mało. Kiedy smażyłam jabłka z cynamonem zapach był niesamowity. Naprawdę polecam te rożki.

Cytuję przepis:

Rożki z niby ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym

Ciasto
  • 300-320 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 kwaśna śmietana (180 g)
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania
  • cukier do posypania
Nadzienie

  • 0,5 kg papierówek (0,5 to zdecydowanie za mało, ja daję 1kg)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka z cukrem i cynamonem, smażymy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

 Mąkę, masło, żółtko i śmietanę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Generalnie mąki dajemy tyle, by ciasto dało się rozwałkować. Wyrobione ciasto kładziemy na blat mocno podsypany mąką i rozwałkowujemy dość grubo (około 3 mm). Wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-7 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy jabłka i zlepiamy końce. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną kaszką manną (ew. cukrem). Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut. Wierzch musi być lekko zarumieniony i niezbyt miękki.
Oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem, bo były jak dla mnie małosłodkie. 




2 komentarze:

  1. Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. W oryginale też był 1 kg jabłek, ale mi nie udało się włożyć więcej, bo uciekało z ciasta. I połowa mi została. Dlatego podałam, że jabłek potrzeba 0,5 kg. Jeśli Tobie się udało, tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniałe ciastka:) Uwielbiam te rożki z jabłkami z cukierni, domowe pewnie jeszcze lepsze:D

    OdpowiedzUsuń