niedziela, 25 sierpnia 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

Ciasto kruche ze śliwkami i pyszną migdałową kruszonką to połączenie idealne. Polecam tą kruszonkę. 

Kruche ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny lub masła 250g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1kg śliwek
Kruszonka migdałowa
  • 8 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 4 łyżki masła
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i resztę składników. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Śliwki przekroić na pół i ułożyć na cieście. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać śliwki i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. 





8 komentarzy:

  1. moje idealne ciasto! właśnie takie moja rodzina lubi najbardziej :) a kruszonka musi być wspaniała przez te migdały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym kawałek tego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadłabym jeden kawałek tak smakowicie wygląda to ciasto :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja i te płatki migdałowe w kruszonce, zjadłabym od razu kilka kawałków ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie upieklam, powiem tylko tyle: PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  7. Baardzo dobre. Piekłam w piekarniku na funkcji grzania góry i dołu na 190 stopni około 55-60 minut.

    OdpowiedzUsuń