Sakiewki z mięsem
Do zrobienie tych pieróżków zainspirowały mnie gruzińskie chinkali. Tradycyjne chinkali robi się z surowego mięsa, które zalewa się wodą lub bulionem, dzięki czemu w środu pierożka tworzy sie rosół, który trzeba przy jedzeniu umiejętnie wypić. Ja stworzyłam swój farsz z mięsa z rosołu, cebuli i papryki.
Pierożki sakiewki
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
Zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować (ale niekoniecznie cienko jak na pierogi).
- 600g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z rosołu)
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól, pieprz
Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dołożyć do mięsa, dodać jajko surowe, sól, pieprz.
Z ciasta wykrawać koła, nakładać farsz i formować sakiewki.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Chinkali jest pyszne, taka wersja na pewno też :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze - piękne sakiewki!
OdpowiedzUsuńPo drugie - na pewno pyszne !
Po trzecie - od kiedy zrobiłam Pielmieni i zakochałam się totalnie w ich smaku przymierzam się do zrobienia chinkali ! A kiedy patrzę na te śliczne sakiewki to mam jeszcze bardziej ochotę by je zrobić !
Pozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com