środa, 7 sierpnia 2013

Ratatouille (ratatuj)

Uwielbiam zapiekankę ratatouille (ratatuj), którą podaję z mięsem mielonym i ziemniakami, wtedy jest jeszcze bardziej syta. Bardzo warzywna i smaczna.

Ratatouille (ratatuj)
  • 25dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 2 młode cukinie
  • 3 pomidory 
  • 1 papryka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • starty żółty ser
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać 2 pokrojone cebule. Pomidory naciąć u góry na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, dodać do mięsa. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Można dodać jeszcze przecieru pomidorowego i trochę wody, aby było więcej sosu. Dosmakować solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wylać trochę mięsa z sosem, następnie pokrojone ziemniaki w plastry oraz cukinie i tak kolejno warstwy do wyczerpania składników mięso z warzywami, ziemniaki, cukinia. Całość jeszcze posolić, popieprzyć i przyprawić świeżym tymiankiem i rozmarynem. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku ok. 40 minut. 



2 komentarze:

  1. Super danie, uwielbiam!:) zwłaszcza dlatego, że starcza przeważnie na 2 dni i jest faktycznie jest bardzo sycące! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze :) W wersji wege bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń