piątek, 6 września 2013

Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami

Pierogi pieczone z ciasta drożdżowego wyszły pyszne. Nadają się na obiad jak i na przekąskę. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy. Smakują smacznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam z domowym ketchupem i dipem koperkowym.
Pieczone pierogi drożdżowe z kurczakiem i warzywami
Ciasto
  • niecała szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży (1/4 paczki) 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki tortowej
  • 1 jajko + jajko do smarowania
  • 4 łyżki oleju lub stopionego masła
  • sól
Zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. 
Farsz
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 8 pieczarek
  • zioła : bazylia, tymianek
  • sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, pomidora obranego ze skóry, pieczarki i cukinie i smażyć wszystko razem, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia. 




14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pieczone pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis już u mnie na blogu , pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam takich drożdżowych pierogów, a lubię je jeść, zapisuję na liście do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wykorzystałem przepis na ciasto pierogowe , bardzo dobre wyszło

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po upieczeniu pierożki można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko potem aby odgrzać najlepiej podpiec w piekarniku.

      Usuń
  6. w sylwestra zrobiły furrrore :D
    wszystkim smakowały, nie dałam tylko pieczarek, bo zapomnialam kupic ;)
    na pewno bedą częstą przekąską na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam polecam dodać do ciasta ze 2 ząbki czosnku i oczywiście kurczaka zastąpić szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam! Chcę zrobic te pierogi ze słodkim nadzieniem ,ciasto się nada ? wystarczy dodać trochę cukru?

    OdpowiedzUsuń
  9. Planuje zrobić je na jutrzejszej imprezie - tylko czy mogę je wcześniej przygotować, wstępnie lub całkowicie upiec i potem podgrzać? Nie chcę spędzić wieczoru jak będą goście w kuchni, tym bardziej, że mam połączoną z salonem. Proszę o pilną odpowiedz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, możesz zrobić dzień wcześniej i tylko odgrzać w piekarniku przed podaniem. Pierogi te smakują tez bardzo dobrze na zimno.

      Usuń
    2. A może lepiej je pozostawić ulepione, nieupieczone w lodówce na kilka godzin i przed podaniem upiec - czy wtedy jest zagrożenie, że się rozpłyną, rozmokną? Czy może lepiej wcześniej upiec i potem przygrzać w piekarniku?

      Usuń
  10. Robię bardzo podobne Prawie identyczne. Ciasto robię pół na pół z mąką pełnoziarnistą żeby były zdrowsze i dodaje do ciasta oregano i słodką paprykę. Farsz mój składa się z 1 por, 2 cebule, 70 dag startych pieczarek, 2 piersi, 1 i 1/2 papryki, 2 starte marchewki, pomidory z puszki, starty mały seler, trochę startego sera żółtego. Z farszu musi odparować woda z pieczarek i pomidorów i bardzo dobrze się lepią ani 1 mi się nie rozkleił. Dobry pomysł z dodaniem cukinii muszę kiedyś spróbować. Lepiej wcześniej upiec i podgrzewać w piekarniku. Zawsze tak robię i 3 dni spokojnie można je jeść. W lodówce pozostawić pod przykryciem. NAJLEPSZE PIEROGI :) Pani są bardzo starannie ulepione, a to też jest bardzo ważne. Jak się prezentują tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń