niedziela, 22 września 2013

Tarta śliwkowa

Przepis na tartę zapisałam podczas oglądania programu "Bosonoga Contessa" Iny Garten. Tarta jak dla mnie wyszła nieco za słodka, więc proponuję zmniejszyć nieco cukier. Ale połączenie orzechów z kruszonką i śliwkami rewelacyjna. A tartę robi się bardzo szybko. Polecam również cieszące się ogromną popularnością kruche ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką


Tarta ze śliwkami
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 3/4 szklanki cukru (lepiej zmniejszyć do połowy szklanki)
  • 1 żółtko
  • 200g masła
  • śliwki 
Mąkę, orzechy i cukier wymieszać. Dodać żółtko i masło i miksować mikserem do uzyskania kruszonki. 3/4 kruszonki wyłożyć blachę do tart (wysmarowaną masłem) i wygnieść palcami delikatnie, wyłożyć pokrojone w cząstki śliwki tworząc wzór kwiatowy. Posypać resztą kruszonki wierzch i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut. 





5 komentarzy: