środa, 10 sierpnia 2016

Papryka faszerowana chili con carne

Trwa sezon na paprykę, można ją teraz kupić naprawdę tanio, dlatego polecam ich faszerowanie. Zazwyczaj faszeruję papryki kaszą lub ryżem wraz z mięsem, tym razem jest to papryka faszerowana chili con carne - meksykańskim farszem. Polecam!
Papryka faszerowana chili con carne
  • 4 papryki + 1 papryka do farszu
  • 500g mięsa mielonego (może być łopatka, szynka lub indyk)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • szklanka przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów 
  • sól, pieprz
  • wędzona słodka papryka
  • kumin (kmin rzymski)
  • bazylia, oregano
  • łyżka oleju
Na oleju usmażyć cebulę, wycisnąć czosnek i dodać mięso, smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy sól, pieprz, paprykę, kumin, zioła, dusić całość do momentu aż zgęstnieje. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolę i dusić jeszcze chwilę. Papryki przekroić na pół, wydrążyć z pestek i nakładać farsz. Układać w naczyniu i piec ok. 45 minut w 180 stopniach. 

2 komentarze:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, aby tak nadziać paprykę. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń