piątek, 29 lipca 2016

Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym

Smaczne owocowe ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym i galaretką.

Ciasto z musem wiśniowym
Biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 36x25 wysmarować wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 min do suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przekroić na pół.
Masa
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • + 1 galaretka o smaku owoców leśnych na wierzch
  • jagody do posypania 
Wiśnie zmiksować, dwa opakowania galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z wiśniami. Rozpuścić również jedną galaretkę według instrukcji na opakowaniu  i wystudzić. Wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. Na połowę biszkoptu wyłożyć tężejącą masę, przyłożyć biszkoptem i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie na biszkopt wyłożyć jagody i wylać tężejącą galaretkę z owoców leśnych. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 


1 komentarz:

  1. Wczoraj upiekłam te ciasto według powyższego przepisu i muszę przyznać, że jest pyszne. W mojej skali 10/10. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń