czwartek, 21 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią

Bardzo smaczne, wilgotne, czekoladowe ciasta z cukinią. Cukinia w smaku jest niewyczuwalna, natomiast nadaje bardzo fajnej wilgotności, a ciasto jest świeże przez długi czas. 

Ciasto czekoladowe z cukinią
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Startą cukinię wymieszać z olejem, jajkami i jogurtem naturalnym. Następnie suche składniki połączyć z mokrymi, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej o wymiarach 30x10cm i piec ok. 45 minut w 180 stopniach. 


3 komentarze:

  1. Ciasto z czerwonej fasoli było teraz czas na cukinie ,
    interesujący przepis :d
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń