niedziela, 17 kwietnia 2016

Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec z indyka to pyszna propozycja na niedzielny obiad, a na zimno można go serwować jako wędlinę na kanapki. Mięso z indyka jest smaczniejsze od tego z kurczaka, jest bardziej soczyste i wilgotne. Staram się zawsze piec udźca w rękawie, wtedy jest jeszcze bardziej kruchy i soczysty. 


Pieczony udziec z indyka
  • 1kg udźca z indyka 
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona wędzona
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • bazylia, oregano 
  • sól, pieprz
Mięso umyć i oddzielić od kości. Czosnek wycisnąć przez praskę. Udźca natrzeć czosnkiem, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Obłożyć zielem angielskim i liściem laurowym. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zwinąć udźca w roladę, związać sznurkiem i piec w rękawie ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz