wtorek, 3 maja 2016

Murzynek z jabłkami

Bardzo łatwe i dość szybkie ciasto. Murzynek jest bardzo smaczny i wilgotny nawet przez kilka dni za sprawą jabłek. Ciasto jest lekkie i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Polecam! Przepis stąd

Murzynek z jabłkami 
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jabłka 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Powoli miksując na wolnych obrotach dodać olej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito i powoli dodawać do masy jajecznej. Na zmianę wlewać wodę oraz dodawać mąkę, cały czas mieszając delikatnie szpatułką aż do wykończenia składników. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 23x33cm i piec 40 minut w 180 stopniach.



6 komentarzy:

  1. Znam i bardzo lubię, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne;) Bardzo podoba mi się Twoja filozofia gotowania :) Również jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów - takich jak Twój :) Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/ moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ten przepis :) A murzynek na pewno jest pyszny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wilgotny z dodatkiem owoców - pychaa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis świetny ... mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne ciacho! Proste w przygotowaniu, niesamowite w smaku :)

    OdpowiedzUsuń