niedziela, 2 marca 2014

Ryba pieczona w folii

Smaczne, zdrowe i dietetyczne danie. Najlepiej wybierać świeża rybę, bo zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Pieczenie w folii lub gotowanie na parze jest najzdrowszym przygotowaniem ryby. 
Ryba pieczona w folii
Dla 2 osób
  • 2 filety z dorsza
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb (tymianek, koperek)
Wycisnąć sok z cytryny i polać nim, rybę. Następnie posolić, popieprzyć, przyprawić z obu stron. I odstawić na 30-60 minut. Rybę zawinąć szczelnie w folię, aby powstały z niej sos nie wypłynął. Piec w piekarniku ok. 20-30 minut w 180 stopniach. 


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybkę pod każdą postać -) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. cytryna i folia aluminiowa to złe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlatego najlepiej piec w papierze do pieczenia, a efekt ten sam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie pieczona ryba jest bardzo smaczna i muszę powiedzieć, że jak najbardziej ja również ją lubię. Zachwycam się także od niedawna daniem z łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ i jestem przekonany, że jest to znakomity wybór.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń