sobota, 16 kwietnia 2016

Sałatka wiosenna z ciecierzycą i olejem rzepakowym

Bardzo smaczna sałatka z ciecierzycą, warzywami i dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wybieram go jako podstawę dressingu do sałatek. Sałatkę można zabrać na piknik czy do pracy bądź uczelnie jako lunchbox.



Sałatka wiosenna z ciecierzycą i olejem rzepakowym 
  • puszka ciecierzycy 
  • ogórek
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • kilka oliwek czarnych
  • cebula czerwona mała
  • pół cukinii
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • pół łyżeczki miodu 
  • sól, pieprz
Cukinię pokroić i ugrillować na patelni, ciecierzycę odsączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, paprykę, oliwki, cebulę i szczypiorek pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Zrobić dressing - olej rzepakowy wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę przed podaniem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz