niedziela, 17 lipca 2016

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ciasto drożdżowe ze świeżo zbieranymi jagodami posypane kruszonką. Pycha! Z podanych składników wychodzą dwa ciasta z keksówki lub jedno w dużej formie.

Ciasto drożdżowe z jagodami Składniki na zaczyn:
  • 30g drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • jagody
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy objętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. 
Kruszonka
  • 125 dag masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać.
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części, rozwałkować delikatnie, wyłożyć jagody i zwinąć w roladę, wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.


5 komentarzy:

  1. Wypieki z jagodami teraz królują, próbuję najeść się ich na zapas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak smakowicie,
    ja jutro lece po jagody i tez coś z nich stworzę ;d
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wspaniałe ciasto, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w tym roku jagód niestety nie uraczę, ale takimi przepisami z przyjemnością nacieszę oczy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego kubek mleka i jestem w raju :)

    OdpowiedzUsuń