sobota, 2 lipca 2016

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Na początku wydawała mi się dziwną zupą, no bo jak to podsmażać świeże ogórki? ale smak jest naprawdę ciekawy i delikatny, podobny nieco do cukinii. Warto poeksperymentować i posmakować takiej zupy, tym bardziej, że sezon ogórkowy w pełni. 


Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
  • 500 świeżych ogórków gruntowych 
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • nać selera i lubczyku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • koperek
  • sól, pieprz
Do garnka z wodą wrzucić nać i kawałek korzenia selera oraz nać lubczyku, ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę, marchewkę i ogórki obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Wrzucić do zupy.  Ziemniaki również pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Jak warzywa zmiękną, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem.



2 komentarze:

  1. Ciekawe. Nigdy nie jadłem takiej zupy :) Z chęcią wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devolay z serem

    OdpowiedzUsuń