czwartek, 25 sierpnia 2016

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Odchudzona wersja nugetsów z płatkami kukurydzianymi w marynacie miodowo-musztardowej. Marynata nadaje naprawdę ciekawy smak kurczakowi, mięso jest soczyste, a panierka chrupiąca.



Kurczak w płatkach kukurydzianych
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych pełnoziarnistych Lubella
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w paski, doprawić solą, pieprzem. Musztardę, miód i jogurt wymieszać i dodać do mięsa. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane lekko zmiksować w blenderze lub w woreczku za pomocą wałka. Im mniejsze kawałki, tym lepiej się panierują. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Mięso wyjąć z lodówki i panierować w płatkach, a następnie układać na blaszce. Mięso można jeszcze z wierzchu spryskać odrobinę olejem i piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach do momentu, aż panierka będzie chrupiąca. 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń