Sos paprykowy
Sos paprykowy na zimę do słoiczków. Ma piękny marchewkowy kolor i świetny smak. Nadaje się do kanapek, do makaronu, pizzy i wielu innych. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 1,5 litra sosu.
Sos paprykowy
- 1,5kg papryki
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki octu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- 1 łyżka oliwy
- 1-1,5 szklanki wody (wodę dodawałam na oko aby sos nie przywierał)
Paprykę wydrążyć, pokroić. Cebule i czosnek również pokroić. Wrzucić wszystko na oliwę i podsmażyć. Podlać wodą - ok. pół szklanki i dusić. Następnie dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodać ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Wymieszać i zblendować całość. Jeszcze gorący przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
świetny sosik do makaronu na zimę ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Mniam, na kanapki idealny:)
OdpowiedzUsuń