sobota, 14 września 2013

Pasztet z cukinii i pieczarek

Nieco ulepszona wersja pasztetu z cukinii, dodałam więcej pieczarek i czosnek, który nadaje ostrości i wyrazistości. Z dużą ilością pieczarek jest jeszcze smaczniejszy.


Pasztet z cukinii
  • 3 szklanki startej cukinii
  • 250g sera żółtego
  • 400-500g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
Cukinię, pieczarki, ser, czosnek i marchewki zetrzeć na tarce. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać razem, dodać natkę pietruszki, bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, majeranek i dosmakować solą i pieprzem. I dokładnie wymieszać ręką. Piec w keksówce (wymiary 30x11) przez ok. godzinę w 180 stopniach do zarumienienia wierzchu. 


6 komentarzy:

  1. Mam cukinię-giganta, z którą nie wiedziałam co zrobić. Teraz już wiem :D Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny jest taki pasztet, tez piekłam, ale bez pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawie wygląda:) nie jadłam takiego pasztetu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczą. szkoda, że nie mam pieczarek :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny ten pasztet, lubię takie!

    OdpowiedzUsuń