sobota, 28 września 2013

Leczo z cukinią i patisonami

Leczo to bardzo szybkie i jednogarnkowe danie, w dodatku pełne warzyw. Najlepiej podawać z ryżem. Dodaję do leczo patisony, których na działce mam pod dostatkiem. Są nieco twardsze od cukinii ale równie smaczne. Można przyrządzić w wersji wegetariańskiej lub z kiełbasą. 
Leczo
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2-3 małe patisony
  • 3 pomidory bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu Pudliszki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • + kiełbasa
Cebule, papryki, patisony, cukinie i pomidory pokroić w kostkę. Na olej wrzucić cebulę a następnie paprykę i pomidory, podlać wodą. Kiedy papryka nieco zmięknie dodać pokrojone patisony i cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Dosmakować tymiankiem, solą, pieprzem i papryką w proszku. Można zostawić w takiej wersji, lub dodać pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę. 


3 komentarze:

  1. TO się nazywa wypasione leczo. Zdecydowanie i idealnie by się nadawał przepis na mój konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, jesienne jedzonko!;)

    OdpowiedzUsuń