czwartek, 26 września 2013

Ketchup z cukinii

Przepis na ketchup z cukinii krąży w sieci od dawna i wiele osób korzysta właśnie z tego przepisu, jako że bardzo lubię cukinię musiałam wypróbować ten przepis. Oczywiście się nie zawiodłam. Wyszedł fajny, gęsty i smaczny sos. 
Ketchup z cukinii
  • 1,5kg obranej cukinii
  • 0,5kg cebuli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 400g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej i pieprzu
  • garść soli
Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Zasypać solą i zostawić na 6 godzin. Nie wyciskać soku. Po tym czasie gotować do uzyskania papki. Dodać cukier i ocet i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i znów chwilę gotować. Zmiksować całość, przelać do słoiczków i zapasteryzować. 



5 komentarzy:

  1. Takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny jest- ja dodałam jeszcze bazylie i oregano

    OdpowiedzUsuń
  3. na jak grubej tarce zetrzec? jak do warzyw czy jak na placki ziemniaczane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak do warzyw, i tak cukinia się rozpadnie

      Usuń
  4. pyszny ja dodałam trochę bazylii

    OdpowiedzUsuń