Ketchup z cukinii
Przepis na ketchup z cukinii krąży w sieci od dawna i wiele osób korzysta właśnie z tego przepisu, jako że bardzo lubię cukinię musiałam wypróbować ten przepis. Oczywiście się nie zawiodłam. Wyszedł fajny, gęsty i smaczny sos.
Ketchup z cukinii
- 1,5kg obranej cukinii
- 0,5kg cebuli
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 400g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, ostrej i pieprzu
- garść soli
Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Zasypać solą i zostawić na 6 godzin. Nie wyciskać soku. Po tym czasie gotować do uzyskania papki. Dodać cukier i ocet i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przyprawy i znów chwilę gotować. Zmiksować całość, przelać do słoiczków i zapasteryzować.
Takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku ;)
OdpowiedzUsuńpyszny jest- ja dodałam jeszcze bazylie i oregano
OdpowiedzUsuńna jak grubej tarce zetrzec? jak do warzyw czy jak na placki ziemniaczane?
OdpowiedzUsuńJak do warzyw, i tak cukinia się rozpadnie
Usuńpyszny ja dodałam trochę bazylii
OdpowiedzUsuń