- 3 cukinie
- 4 papryki czerwone
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wrzucić warzywa do gotującej się zalewy i gotować ok. 10 minut. Nalewać sałatkę do słoików i najlepiej jeszcze zapasteryzować. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Już czuję jej smak zimą, pychotka:)
OdpowiedzUsuńAkurat mam 6 cukinii w domu i nie wiedziałam co z nich zrobić. Zrobię tą sałatkę, bo wygląda apetycznie. Oczywiście mam rozumieć że ocet został zastosowany 10 procentowy? Soli ma być płaskie 2 łyżki, czy tzw. ''z górką'' ?
OdpowiedzUsuńTak ocet 10% i płaskie łyżki soli
UsuńBardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuń