- 5-6 papryk
- 10 łyżek kaszy jęczmiennej (na jedną paprykę przypadają ok. 1,5- 2 łyżki kaszy)
- 300g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory bez skóry
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- zioła: bazylia, oregano, tymianek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli
- sól
sobota, 21 września 2013
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną
Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną podpatrzyłam w programie Zdrowie na widelcu, ale zmieniłam wg moich smaków. Czasem uda mi się obejrzeć jakiś odcinek i coś podejrzeć. Lubię faszerowane warzywa i połączenie z kaszą wydało mi się ciekawe. Dzięki kuminowi farsz ma smak orientalny i pikantny. Taką paprykę robiłam już kilka razy bo tak nam zasmakowała. Farsz jest naprawdę pyszny. Polecam!
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gdybym mogła coś zasugerować ja robiłam podobną 45 min. w 180 st., przez co ,,wierzch" nie był tak spalony ;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych przepisów jakie znalazłam na internecie! Dzięki!!! Jedyne co zmieniłam to dodaję plasterek sera typu feta i paprykę robię w naczyniu żaroodpornym (wolę żaroodporne niż blaszki), nie zamkniętym, na termoobieg i dlatego musi być w piekarniku dłużej ok. 1,5 godz.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym serem:)
Usuń