sobota, 21 września 2013

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną podpatrzyłam w programie Zdrowie na widelcu, ale zmieniłam wg moich smaków. Czasem uda mi się obejrzeć jakiś odcinek i coś podejrzeć. Lubię faszerowane warzywa i połączenie z kaszą wydało mi się ciekawe. Dzięki kuminowi farsz ma smak orientalny i pikantny. Taką paprykę robiłam już kilka razy bo tak nam zasmakowała. Farsz jest naprawdę pyszny. Polecam! 


Papryka faszerowana kaszą jęczmienną
  • 5-6 papryk
  • 10 łyżek kaszy jęczmiennej (na jedną paprykę przypadają ok. 1,5- 2 łyżki kaszy)
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory bez skóry
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól
Kaszę ugotować. Odciąć czubki papryk i zachować, usunąć gniazda nasienne. Mięso podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, następnie pomidora i przecier. Doprawić ziołami, papryką, kminem i solą. Połączyć z kaszą. Napełniać papryki farszem i przykryć czubkami papryk. Przełożyć na blaszkę wyłożoną sreberkiem. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Na początek można przykryć sreberkiem na ok. 30 minut a potem odkryć. Papryka szybciej zmięknie i nie zrobi się szybko czarna. 

4 komentarze:

  1. Gdybym mogła coś zasugerować ja robiłam podobną 45 min. w 180 st., przez co ,,wierzch" nie był tak spalony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z najlepszych przepisów jakie znalazłam na internecie! Dzięki!!! Jedyne co zmieniłam to dodaję plasterek sera typu feta i paprykę robię w naczyniu żaroodpornym (wolę żaroodporne niż blaszki), nie zamkniętym, na termoobieg i dlatego musi być w piekarniku dłużej ok. 1,5 godz.

    OdpowiedzUsuń