środa, 25 września 2013

Sos paprykowy

Sos paprykowy na zimę do słoiczków. Ma piękny marchewkowy kolor i świetny smak. Nadaje się do kanapek, do makaronu, pizzy i wielu innych. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 1,5 litra sosu.
Sos paprykowy 
  • 1,5kg papryki
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-1,5 szklanki wody (wodę dodawałam na oko aby sos nie przywierał)
Paprykę wydrążyć, pokroić. Cebule i czosnek również pokroić. Wrzucić wszystko na oliwę i podsmażyć. Podlać wodą - ok. pół szklanki i dusić. Następnie dodać przecier i jeśli trzeba podlać wodą i dalej dusić do miękkości. Dodać ocet i cukier oraz sól, paprykę w proszku. Wymieszać i zblendować całość. Jeszcze gorący przelać do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut. 


2 komentarze:

  1. świetny sosik do makaronu na zimę ;-)
    pozdrawiam!
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń