sobota, 10 sierpnia 2013

Domowy ketchup

Aromatyczny domowy ketchup bez żadnych zbędnych "ulepszaczy" i konserwantów. W smaku rzeczywiście jak ketchup, pasuje zarówno do kanapek lub jako gotowy sos do pizzy, na spód lub na wierzch. Z podanych porcji wyszedł mi ponad 1 litr ketchupu. O gęstości decydujemy sami - gotując krócej będzie rzadszy, gotując dłużej będzie gęstszy. A dzięki suszonym śliwkom dodamy mniej cukru.
Domowy ketchup
  • 2kg pomidorów 
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryka
  • 5 śliwek suszonych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1-2 łyżki octu
  • rozmaryn i tymianek u mnie świeży
  • sól, pieprz
  • cukier
Pomidory naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Ściągnąć skórę, wyciąć zielony ogonek, pokroić na cząstki. Cebule, czosnek, paprykę również pokroić (niedokładnie, bo i tak będą blendowane) i wszystko wrzucić do garnka, dodać śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach i gotować ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ziele i liście a całość zmiksować. Gotować dalej do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać zioła, ocet, sól, pieprz i cukier wg własnego smaku. Gorący ketchup nalewać do słoiczków, dokładnie zakręcić. Zapasteryzować – Do dużego garnka wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.





Zapasy na zimę - I edycja 2013

6 komentarzy:

  1. Domowy keczup.. niebo w gębie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ten dodatek ze śliwek, musi byc smaczny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy ketchup! Najlepsze co może być! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę robić, zobaczymy, jak mi zasmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj robię drugą porcję zwiększoną, bo tamta już zeszła a na zimę musi coś zostać:)

      Usuń
  5. A czy mogę zastąpić ocet sokiem z cytryny?

    OdpowiedzUsuń