Domowy ketchup
Aromatyczny domowy ketchup bez żadnych zbędnych "ulepszaczy" i konserwantów. W smaku rzeczywiście jak ketchup, pasuje zarówno do kanapek lub jako gotowy sos do pizzy, na spód lub na wierzch. Z podanych porcji wyszedł mi ponad 1 litr ketchupu. O gęstości decydujemy sami - gotując krócej będzie rzadszy, gotując dłużej będzie gęstszy. A dzięki suszonym śliwkom dodamy mniej cukru.
Domowy ketchup
- 2kg pomidorów
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryka
- 5 śliwek suszonych
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna pieprzu
- 1-2 łyżki octu
- rozmaryn i tymianek u mnie świeży
- sól, pieprz
- cukier
Pomidory naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Ściągnąć skórę, wyciąć zielony ogonek, pokroić na cząstki. Cebule, czosnek, paprykę również pokroić (niedokładnie, bo i tak będą blendowane) i wszystko wrzucić do garnka, dodać śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach i gotować ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ziele i liście a całość zmiksować. Gotować dalej do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać zioła, ocet, sól, pieprz i cukier wg własnego smaku. Gorący ketchup nalewać do słoiczków, dokładnie zakręcić. Zapasteryzować – Do dużego garnka wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Domowy keczup.. niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie ten dodatek ze śliwek, musi byc smaczny;)
OdpowiedzUsuńDomowy ketchup! Najlepsze co może być! :)
OdpowiedzUsuńBędę robić, zobaczymy, jak mi zasmakuje ;)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj robię drugą porcję zwiększoną, bo tamta już zeszła a na zimę musi coś zostać:)
UsuńA czy mogę zastąpić ocet sokiem z cytryny?
OdpowiedzUsuń