wtorek, 6 sierpnia 2013

Jajko w kokilce

Jajko w kokilce to fajna propozycja na niedzielne śniadanie. Można je urozmaicić dodatkami, jakimi tylko chcemy. U mnie w wersji z szynką i szczypiorkiem. Można również dodać boczek, pieczarki czy pomidora.
Jajko w kokilce
  • 1-2 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • kawałek czerwonej cebuli
  • szczypiorek
  • sól
  • trochę masła
Kokilki (u mnie Emako) posmarować delikatnie masłem. Szynkę pokroić w paski i posypać dno, wybić jajko, posolić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, można znów dać na wierzch szynkę. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut do ścięcia białek. Posypać szczpiorkiem.



4 komentarze:

  1. zbieram się do kupna kokilek i zbieram...

    zaprasza na rozdanie kulinarne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam takie pomysły na śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie się pieką w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń