Zapiekanka schabowa
U mnie w domu często robię zapiekanki, są bardzo syte, smaczne i szybko się je robi (z ziemniaczaną jest więcej pracy). Jeśli ziemniaki są młode czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego można wcześniej lekko podgotować ziemniaki i dopiero pokroić w plastry, ale jeśli ziemniaki są "stare" to od razu dajemy surowe ziemniaki. Oczywiście jeśli ziemniaki są młode to zapiekanka jest o wiele lepsza.
Zapiekanka schabowa
- 4 kotlety schabowe
- 1kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- 6 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
- kilka plastrów żółtego sera
Schab posolić i popieprzyć, pokroić w dość grubą kostkę. Ziemniaki pokroić w plastry. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Czosnek w kostkę. Ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i zapiec w piekarniku ok. 1-1,5h. Pod koniec pieczenia dodać ser.
Uwielbiam takie zapiekanki, szybko i bez brudzenia tysiąca garów:). a i smak nieziemski:)
OdpowiedzUsuńJa równiez uwielbiam takie dania, pycha!
OdpowiedzUsuńmniam mniam...
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:-) właśnie siedzi w piekarniku i czekam...kiedy to się upiecze i co z tego będzie...
OdpowiedzUsuńale chyba nie do końca zastosowałam i zastosuję się do poleceń, a nawet ...
po pierwsze primo, pieczenie prawie półtora godziny ? "lekka przesada"
po drugie secundo , nigdzie nie jest podana temperatura pieczenia :-/
po trzecie tertio, żaroodporny z przykrywką czy bez ? na zdjęciu jest blacha do pieczenia.
Mam nadzieję, że moje uwagi okażą się kompletnie nieistotne, już w momencie otwarcia piekarnika :-)
Wszystkie wątpliwości i braki w przepisie podejrzałam na innych stronkach -)
PS. po pół godzinie pieczenia w odkrytym żaroodpornym szklanym naczyniu, zaczęły mi się ziemniaki podejrzanie przypiekać - 190 %...przykryłam folią ...co jeszcze się wydarzy...wrrr