wtorek, 13 sierpnia 2013

Zapiekanka schabowa

U mnie w domu często robię zapiekanki, są bardzo syte, smaczne i szybko się je robi (z ziemniaczaną jest więcej pracy). Jeśli ziemniaki są młode czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego można wcześniej lekko podgotować ziemniaki i dopiero pokroić w plastry, ale jeśli ziemniaki są "stare" to od razu dajemy surowe ziemniaki. Oczywiście jeśli ziemniaki są młode to zapiekanka jest o wiele lepsza. 

Zapiekanka schabowa

  • 4 kotlety schabowe
  • 1kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 6 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • kilka plastrów żółtego sera
Schab posolić i popieprzyć, pokroić w dość grubą kostkę. Ziemniaki pokroić w plastry. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Czosnek w kostkę. Ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, dodać śmietanę i zapiec w piekarniku ok. 1-1,5h. Pod koniec pieczenia dodać ser. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekanki, szybko i bez brudzenia tysiąca garów:). a i smak nieziemski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja równiez uwielbiam takie dania, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie:-) właśnie siedzi w piekarniku i czekam...kiedy to się upiecze i co z tego będzie...
    ale chyba nie do końca zastosowałam i zastosuję się do poleceń, a nawet ...
    po pierwsze primo, pieczenie prawie półtora godziny ? "lekka przesada"
    po drugie secundo , nigdzie nie jest podana temperatura pieczenia :-/
    po trzecie tertio, żaroodporny z przykrywką czy bez ? na zdjęciu jest blacha do pieczenia.
    Mam nadzieję, że moje uwagi okażą się kompletnie nieistotne, już w momencie otwarcia piekarnika :-)
    Wszystkie wątpliwości i braki w przepisie podejrzałam na innych stronkach -)
    PS. po pół godzinie pieczenia w odkrytym żaroodpornym szklanym naczyniu, zaczęły mi się ziemniaki podejrzanie przypiekać - 190 %...przykryłam folią ...co jeszcze się wydarzy...wrrr

    OdpowiedzUsuń