Chrupiąca pizza
Pizza pieczona nieco inną techniką, tak aby była jeszcze bardziej chrupiąca.
Chrupiąca pizza
- 2,5 szklanki mąki
- 50g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Zrobić zaczyn. Do letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić do rośnięcia. Kiedy zaczną rosnąć, zagnieść ciasto z mąką, solą i oliwą. Odstawić na 30 minut. Z podanych składników wychodzą 2 średnie pizze. Ciasto rozwałkować i posmarować sosem pomidorowym lub domowym ketchupem, który nadaje się idealnie do tego. Wyłożyć ulubione składniki (u mnie papryka, pieczarki, cebula, szynka, zioła) i posypać serem. Piekarnik nagrzać do 230-250 stopni i włożyć do niego pustą blachę, aby się nagrzała. Kiedy się nagrzeje wyjąć ostrożnie blachę i zsunąć surową pizzę na nią. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Bardzo lubię świeże pomidory na pizzy więc ułożyłam na wierzchu razem z bazylią.
Super apetyczna pizza !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
prawie jak kształt serduszka! :)
OdpowiedzUsuń