sobota, 24 sierpnia 2013

Chrupiąca pizza

Pizza pieczona nieco inną techniką, tak aby była jeszcze bardziej chrupiąca. 

Chrupiąca pizza
  • 2,5 szklanki mąki
  • 50g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
Zrobić zaczyn. Do letniej wody dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić do rośnięcia. Kiedy zaczną rosnąć, zagnieść ciasto z mąką, solą i oliwą. Odstawić na 30 minut. Z podanych składników wychodzą 2 średnie pizze. Ciasto rozwałkować i posmarować sosem pomidorowym lub domowym ketchupem, który nadaje się idealnie do tego. Wyłożyć ulubione składniki (u mnie papryka, pieczarki, cebula, szynka, zioła) i posypać serem. Piekarnik nagrzać do 230-250 stopni i włożyć do niego pustą blachę, aby się nagrzała. Kiedy się nagrzeje wyjąć ostrożnie blachę i zsunąć surową pizzę na nią. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Bardzo lubię świeże pomidory na pizzy więc ułożyłam na wierzchu razem z bazylią. 



2 komentarze: