czwartek, 15 sierpnia 2013

Rolada z musem malinowym

Łatwa do przygotowania, fajnie prezentująca się na stole i znikająca w zastraszającym tempie. 


Rolada malinowa 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka. Dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Wsypywać mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (forma ok. 24x35). Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Na ściereczke wysypać cukier waniliowy wyłożyć gorący upieczony blat i zawinąć w roladę. Zostawić do wystygnięcia w ściereczce.

Mus malinowy
  • 300g malin
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny + odrobina wody
Maliny zmiksować z cukrem i jogurtem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie podgrzać, aby sie rozpuściła, ale nie zagotować. Kiedy żelatyna przestygnie wlać do malin i zmiksować. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Biszkopt delikatnie rozwinąć i wylać na niego mus malinowy. Zwinąć i zawinąć w folię aluminiową, wstawić do lodówki na kilka godzin. 



5 komentarzy:

  1. Mi się rzadko kiedy rolady udają, ale tą spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie się prezentuje - przepysznie wygląda!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ciekawe te maliny na wierchu :) obłędnie wygląda, a jak musi smakować.... *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką roladę to mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń