Crumble ze śliwkami
Crumble to nic innego jak zapieczona kruszonka z owocami. U mnie w wersji ze śliwkami.
Crumble ze śliwkami
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 0,5kg śliwek
- łyżka cukru
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Śliwki przepołowić, wypestkować i ułożyć w naczyniu (moje z Emako). Owoce posypać kruszonką i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ale smakowitości, mniam! śliwka jest świetnym owocem do zapiekania!
OdpowiedzUsuńproszę mi powiedzieć czy jest to zdrowe i mało kaloryczne?
OdpowiedzUsuńJak damy mąkę pełnoziarnistą albo otręby i masło zamiast margaryny to można powiedzieć że jest zdrowe, na pewno lepsze niż batoniki czy ciasta ze sklepu
Usuń