piątek, 2 sierpnia 2013

Crumble ze śliwkami

Crumble to nic innego jak zapieczona kruszonka z owocami. U mnie w wersji ze śliwkami. 

Crumble ze śliwkami
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 0,5kg śliwek
  • łyżka cukru
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Śliwki przepołowić, wypestkować i ułożyć w naczyniu (moje z Emako). Owoce posypać kruszonką i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. 




3 komentarze:

  1. Ale smakowitości, mniam! śliwka jest świetnym owocem do zapiekania!

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę mi powiedzieć czy jest to zdrowe i mało kaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak damy mąkę pełnoziarnistą albo otręby i masło zamiast margaryny to można powiedzieć że jest zdrowe, na pewno lepsze niż batoniki czy ciasta ze sklepu

      Usuń