niedziela, 18 sierpnia 2013

Sakiewki z mięsem

Do zrobienie tych pieróżków zainspirowały mnie gruzińskie chinkali. Tradycyjne chinkali robi się z surowego mięsa, które zalewa się wodą lub bulionem, dzięki czemu w środu pierożka tworzy sie rosół, który trzeba przy jedzeniu umiejętnie wypić. Ja stworzyłam swój farsz z mięsa z rosołu, cebuli i papryki.

Pierożki sakiewki
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
Zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować (ale niekoniecznie cienko jak na pierogi).
  • 600g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z rosołu)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Cebule i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dołożyć do mięsa, dodać jajko surowe, sól, pieprz.

Z ciasta wykrawać koła, nakładać farsz i formować sakiewki.
Gotować w osolonej wodzie do miękkości. 



2 komentarze:

  1. Chinkali jest pyszne, taka wersja na pewno też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze - piękne sakiewki!
    Po drugie - na pewno pyszne !
    Po trzecie - od kiedy zrobiłam Pielmieni i zakochałam się totalnie w ich smaku przymierzam się do zrobienia chinkali ! A kiedy patrzę na te śliczne sakiewki to mam jeszcze bardziej ochotę by je zrobić !
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń