Papierówka w moim ogrodzie ma tym roku ogrom jabłek, więc kiedy zobaczyłam ten przepis na rożki z nadzieniem jabłkowym, wiedziałam że muszę koniecznie go wypróbować. Przepis wypatrzyłam u Tygryskowa kuchnia. Rożki są kruche i naprawdę pyszne. Nastepnego dnia wilgotnieją i jak dla mnie są jeszcze lepsze. Wczoraj zrobiłam je wieczorem, jednak nic już nie zostało i dzisiaj powtarzam przepis ale z większą ilością nadzienia. Jabłek było zdecydowanie za mało. Kiedy smażyłam jabłka z cynamonem zapach był niesamowity. Naprawdę polecam te rożki.
Cytuję przepis:
Rożki z niby ciasta francuskiego z nadzieniem
jabłkowym
Ciasto
- 300-320 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 kwaśna śmietana (180 g)
- 1 żółtko
- 1 białko do posmarowania
- cukier do posypania
Nadzienie
- 0,5 kg papierówek (0,5 to zdecydowanie za mało, ja daję 1kg)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy je do garnka z cukrem i cynamonem, smażymy około 15 minut. Odstawiamy
do wystygnięcia.
Mąkę, masło, żółtko i śmietanę łączymy ze sobą
i wyrabiamy ciasto. Generalnie mąki dajemy tyle, by ciasto dało się rozwałkować.
Wyrobione ciasto kładziemy na blat mocno podsypany mąką i rozwałkowujemy dość
grubo (około 3 mm). Wykrawamy kwadraty o boku ok. 5-7 cm. Na środek każdego
kwadratu kładziemy jabłka i zlepiamy końce. Kładziemy na blachę wyłożoną
papierem i posypaną kaszką manną (ew. cukrem). Ciasteczka smarujemy
roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do
170°C i pieczemy przez około 15-20 minut. Wierzch musi być lekko zarumieniony i
niezbyt miękki.
Oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem, bo były jak dla mnie małosłodkie.
Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. W oryginale też był 1 kg jabłek, ale mi nie udało się włożyć więcej, bo uciekało z ciasta. I połowa mi została. Dlatego podałam, że jabłek potrzeba 0,5 kg. Jeśli Tobie się udało, tym lepiej.
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe ciastka:) Uwielbiam te rożki z jabłkami z cukierni, domowe pewnie jeszcze lepsze:D
OdpowiedzUsuń