Pyszne ciasto do kawy. Uwielbiam połączenie czerni i bieli w ciastach.
Ciasto
kakaowe z malinami i bitą śmietaną
- 8 jajek
- 8 łyżek stołowych cukru
- 8 łyżek stołowych (kopiastych) mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
Oddzielić
białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia),
dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a
następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać.
Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec
w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Wystudzić.
Masa:
- Śmietana kremówka 30-36%
- Łyżeczka żelatyny
- Troszkę wody
- 3 łyżki cukru
- Maliny
Dodatkowo
- Wódka lub kawa lub syrop malinowy
Śmietanę
ubić, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać dokładnie
mikserem. Wstawić do lodówki do stężenia.
Po
wystygnięciu biszkoptu i stężeniu śmietany. Przekroić biszkopt na pół. Biszkopt nasączyć
ponczem (wódką, kawą lub syropem malinowym). ¾ masy wyłożyć, wyłożyć maliny.
Przykryć 2 częścią. Wierzch posmarować pozostałą masą i udekorować malinami.
ojej *.* jakie ono pyszne! kakao, maliny, bita smietana - nic dodac, nic ujac!
OdpowiedzUsuńTakie proste najlepsze, a wygląda jak z bajki :D
OdpowiedzUsuńmniam :) zjadłabym kawaleczek na drugie śniadanie do kawki ;)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńO rany, takie ciasto musi być straszne pyszne! :)
OdpowiedzUsuńBiore sie za pieczenie musi sie udac:-)))
OdpowiedzUsuńJa również właśnie wpadłam na ten przepis i również zabieram się za pieczenie :) Mam nadzieje ze wyjdzie, pozdrawiam Paulina.
OdpowiedzUsuń