Przepis zaczerpnięty z http://mojeconieco.com/rafaello/ Biszkopt jednak zrobiłam z 10 jajek, bo z 6 był zdecydowanie za niski i nie dał się przeciąć na pół.
Rafaello
Biszkopt:
Biszkopt:
- 10 jajek
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 śmietan-fix
- 15 dag kokosu
- 1 biała czekolada
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 min. Wystudzić
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 100ml śmietany, dobrze ostudzić. Ubić pozostałą śmietanę ze śmietan-fix, dodać roztopioną czekoladę i dobrze zmiksować. Dodać wiórki kokosowe (tylko 100g) delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 połowy i przełożyć go 2/3 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać resztą kokosy (50g). Przechowywać w lodówce.
aale bym zjadla takie ciasto! <3 uwielbiam kokosowe!
OdpowiedzUsuńJadłam takie ciacho i jest na prawdę pyszne :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam rafaello:)
OdpowiedzUsuńAle musi być naprawdę pyszne:)
Szkoda ,że jest tak mało okazji żeby upiec takie pyszne ciacho.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)
Okazja jest zawsze żeby spróbować takiego ciasta :)
UsuńŚwietne ciasto,z czekoladą w masie na pewno pyszne:)dobrze że kupiłam już śmietanę 30% w Lidl więc jutro testuję przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) mam nadzieję, że będzie smakować
Usuń