poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Sałatka brokułowa z jajkiem

Brokuł - ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, ponadto jest niskokaloryczny. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Naprawdę warto jeść brokuły! A teraz moja ulubiona sałatka z brokułem. 




Sałatka brokułowa z jajkiem

(przepis braci Kuroniów)

  • 1 duży brokuł (500g)
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • Szczypior
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale żeby nie był ciapowaty, ma być lekko miękki i jędrny). Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i dodać posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, można dodać nieco cukru. Do salaterki nałożyć brokuły, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory pokrojone w ósemki. Całość polać sosem czosnkowym i posypać szczypiorkiem.


1 komentarz: