wtorek, 28 sierpnia 2012

Mrożenie malin bez efektu papki i soki z malin

Sezon malin w moim ogródku trwa dalej. 

Piękne, całe maliny bez efektu papki. Bardzo fajny i łatwy sposób na zachowanie ładnego wyglądu owoców. 





Mrożenie malin bez efektu papki



Maliny lub inne owoce rozłożyć osobno na tacce lub w jakimś opakowaniu, włożyć do zamrażarki. A kiedy już się zamrożą przełożyć wszystkie do jednego opakowania i w taki sposób maliny nie będą zbite i pozostaną każda osobno. 



Soki malinowe

  • Miska malin
  • Cukier ile wezmą maliny

Maliny przebrać, odrzucić paprochy (te zrywane przez nas nie myć, bo pod wpływem wody robi się papka). Do słoików wkładać maliny, kiedy będzie pół słoika zasypać cukrem, tak aby wszystkie maliny były w cukrze, dalej nakładać maliny i znów zasypać cukrem. Zostawić na kilka godzin do puszczenia soku, a najlepiej na całą noc. Po puszczeniu soku jeśli nie są pełne słoiki soku to dolać trochę wody lub poprzekładać z drugiego słoika. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować – Do dużego garnka wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.



11 komentarzy:

  1. O, jak będę miała malinki to może zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zamroziłam i maliny i borówki i truskawki w takich miseczkach, w jakich je kupiłam i...również nie otrzymałam efektu papki - zamroziły się każda osobno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa.. ale świetny pomysł!
    ja zawsze mam papkę, ale to już, od dziś, będzie przeszłość ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł z tą tacką, następnym razem spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry pomysł i sprawdzony - co roku właśnie tak mrożę owoce. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie w taki sposób dzisiaj zamroziłam maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre rady, bez wątpienia przydadzą się w kuchni;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam maliny! :) Mrożę co roku! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. kupiłam maliny na rynku, chciałabym je umyc przed mrozeniem ale czy nei zrobi się papka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pod wpływem wody maliny robią sie ciapowate. Jesli są bardzo miękkie to nie warto ich myć. Jeśli są jędrne i twarde można spróbować je delikatnie umyć

      Usuń
  10. zgadzam się, dobrze zamrożone maliny będą długo świeże utrzymując swoja jakość i smak *.* ja korzystałem z tych wskazówek - https://www.mojniemowlak.pl/jak-mrozic-swieze-maliny/

    OdpowiedzUsuń