Tokań
(Tokány) – rodzaj węgierskiego ragoût mięsnego, przyrządzanego z mięsa
krojonego w wąskie paski, z dodatkiem wędliny, grzybów, pomidorów,
przyprawianego papryką, pieprzem i majerankiem. (Wikipedia)
Węgierski tokań
- 0,5 wołowiny
- 10 dag boczku
- 2 cebule
- papryka
- pomidor
- 2 łyżki ketchupu Roleski
- 1 szklanka białego wina
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na patelni. Boczek odłożyć. Na tłuszcz wrzucić pokrojone cebule, czosnek i mięso pokrojone w kostkę lub paski. Podlać wodą. Dodać pokrojonego i obdartego ze skóry pomidora oraz pokrojoną paprykę. Dodać 2 łyżki ketchupu Roleski. Podlać białym winem i dusić wszystko razem. Dodać wysmażony boczek. Dosmakować solą, pieprzem i majerankiem.
Zachęcam do udziału w konkursie gdzie do wygrania ekspres do kawy KRUPS oraz zestaw produktów marki ROLESKI.
Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz