sobota, 4 sierpnia 2012

Węgierski tokań

Inspiracją do przygotowania dania była kuchnia węgierska.



Tokań (Tokány) – rodzaj węgierskiego ragoût mięsnego, przyrządzanego z mięsa krojonego w wąskie paski, z dodatkiem wędliny, grzybów, pomidorów, przyprawianego papryką, pieprzem i majerankiem.   (Wikipedia)




Węgierski tokań
  • 0,5 wołowiny
  • 10 dag boczku
  • 2 cebule
  • papryka
  • pomidor
  • 2 łyżki ketchupu Roleski
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
Pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na patelni. Boczek odłożyć. Na tłuszcz wrzucić pokrojone cebule, czosnek i mięso pokrojone w kostkę lub paski. Podlać wodą. Dodać pokrojonego i obdartego ze skóry pomidora oraz pokrojoną paprykę. Dodać 2 łyżki ketchupu Roleski. Podlać białym winem i dusić wszystko razem. Dodać wysmażony boczek. Dosmakować solą, pieprzem i majerankiem.

Zachęcam do udziału w konkursie gdzie do wygrania ekspres do kawy KRUPS oraz zestaw produktów marki ROLESKI.

Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz