Rolada
malinowo-wiśniowa
Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy lub trochę mąki
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, ubijać dalej. Dodawać po
żółtku, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce mąki i mieszać łyżką, dodać
kakao. Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku 20
minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy
ciasto się upiecze i będzie jeszcze gorące wyłożyć go na ściereczkę kuchenną
posypaną cukrem waniliowym lub mąką, oderwać papier do pieczenia i zawinąć w
ściereczce w roladę. Zostawić do wystygnięcia.
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- Wiśnie
- Maliny
- Żelatyna
Przygotować
żelatynę. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem, dodać owoce i
żelatynę, zmiksować. Można odłożyć kilka owoców aby były w całości w masie.
Wstawić do lodówki do zgęstnienia masy.
Kiedy
masa będzie już gęsta nakładać na rozwiniętą roladę. Wstawić na kilka godzin do
lodówki.
Z mascarpone, to musi być dobre! Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńo jaką śmietanę chodzi? taką do zup czy kwaśną?
OdpowiedzUsuńKwaśna śmietana, może być taka do zup
Usuń