piątek, 3 sierpnia 2012

Rolada malinowo-wiśniowa i konkurs

Rolada dzięki kakao czekoladowa świetnie komponuje się z lekko różowym kremem malinowo wiśniowym. Można zastąpić je innymi sezonowymi owocami. 

Rolada malinowo-wiśniowa

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy lub trochę mąki

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, ubijać dalej. Dodawać po żółtku, dalej ubijać. Następnie dodawać po łyżce mąki i mieszać łyżką, dodać kakao. Ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ciasto się upiecze i będzie jeszcze gorące wyłożyć go na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem waniliowym lub mąką, oderwać papier do pieczenia i zawinąć w ściereczce w roladę. Zostawić do wystygnięcia.



Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wiśnie
  • Maliny
  • Żelatyna

Przygotować żelatynę. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem, dodać owoce i żelatynę, zmiksować. Można odłożyć kilka owoców aby były w całości w masie. Wstawić do lodówki do zgęstnienia masy.



Kiedy masa będzie już gęsta nakładać na rozwiniętą roladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.




3 komentarze:

  1. Z mascarpone, to musi być dobre! Dzięki za udział w akcji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaką śmietanę chodzi? taką do zup czy kwaśną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna śmietana, może być taka do zup

      Usuń