Przepis
na rogaliki mam już od dawna w swoim zeszycie, robiłam je już kilka razy i
zawsze wychodzą pyszne. Ciasto jest kruche, niesłodkie, bo prawie bez cukru, za
to posypuje je cukrem pudrem ale słodkie wnętrze robi swoje.
Rogaliki
drożdżowe
- 50g drożdży (pół paczki)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 12%
- ½ kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Marmolada lub nutella
Śmietanę
lekko podgrzać, dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. W tym
czasie przygotować resztę składników do ciasta. Mąkę, margarynę, jajka i sól
posiekać nożem na stolnicy, dodać drożdże i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na
4 kawałki. Z każdego kawałka rozwałkować okrągłe placki. Przeciąć na 8 części.
Ułożyć na każdym trójkąciku marmoladę lub nutellę i zawijać w rogaliki. Układać
na blaszce posypanej mąką. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez
około 30 minut.
Urocze, mi takie ksztaltne nie wychodza
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTak jak pisała aga-aa, jak również mam zawsze problem z idealnym ich zawinięciem, ale TY jak widać jesteś w tym mistrzynią! :))
Dziękuję dziewczyny :) Zawijanie jest bardzo proste, kilka zawinął nawet mój chłopak ;) Jak będę robić następnym razem to wrzuce zdjęcia jak zawijać ;)
OdpowiedzUsuńjuż takie piekłam są pyszne,a z tym zwijaniem to i tak różnie bywa,,
OdpowiedzUsuń