czwartek, 23 sierpnia 2012

Moja hodowla boczniaka

Boczniak jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą, walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi. W związku z obecnością w owocnikach substancji biologicznie czynnych boczniak należy do grzybów posiadających właściwości lecznicze. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

-Działa przeciwnowotworowo

-wzmacnia odporność

-obniża cholesterol-

-bogaty w witaminy z grupy B





Balot z grzybnią kupiłam jakiś czas, pod balot trzeba umieścić miskę z wodą, która będzie parować i utrzymywać wilgoć. Balot trzeba przykryć folią, aby wilgoć nie wydostawała się. Po około 2 tygodniach można zrywać grzyby.




Za balot zapłaciłam 25zł. Z 1 balotu można otrzymać 4-6kg grzybów, ale wydaje mi się że nawet więcej.


Wczoraj urwałam miskę grzybów z jednej kępy. Najsmaczniejsze są kapelusze, trzony są dosyć twarde dlatego ja odcinam.



Przy zakupie balotu otrzymałam ulotkę jak uprawiać boczniaka oraz przepisy.





A o to co zrobiłam z boczniaków





Boczniak a’la schabowy



10 kapeluszy boczniaka

2 jajka

Bułka tarta

Łyżeczka vegety

Olej



Boczniaki umyć pod bieżącą wodą. Jajka rozbić z vegetą, kapelusze obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.


1 komentarz:

  1. ojej, boczniaki to mój smak z dzieciństwa ;)
    zawsze mama kupowała i robiła kotleciki.

    I ten balot fajna sprawa ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń