-Działa
przeciwnowotworowo
-wzmacnia
odporność
-obniża
cholesterol-
-bogaty
w witaminy z grupy B
Balot
z grzybnią kupiłam jakiś czas, pod balot trzeba umieścić miskę z wodą, która
będzie parować i utrzymywać wilgoć. Balot trzeba przykryć folią, aby wilgoć nie
wydostawała się. Po około 2 tygodniach można zrywać grzyby.
Za
balot zapłaciłam 25zł. Z 1 balotu można otrzymać 4-6kg grzybów, ale wydaje mi
się że nawet więcej.
Wczoraj
urwałam miskę grzybów z jednej kępy. Najsmaczniejsze są kapelusze, trzony są
dosyć twarde dlatego ja odcinam.
Przy
zakupie balotu otrzymałam ulotkę jak uprawiać boczniaka oraz przepisy.
A
o to co zrobiłam z boczniaków
Boczniak a’la
schabowy
10
kapeluszy boczniaka
2
jajka
Bułka
tarta
Łyżeczka
vegety
Olej
Boczniaki
umyć pod bieżącą wodą. Jajka rozbić z vegetą, kapelusze obtoczyć w jajku a następnie
w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
ojej, boczniaki to mój smak z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńzawsze mama kupowała i robiła kotleciki.
I ten balot fajna sprawa ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)