czwartek, 9 sierpnia 2012

Zupa kalafiorowo-brokułowa (warzywna)

Zupa brokułowa to moja ulubiona a z dodatkiem kalafiora jest jeszcze lepsza. Szybka w przygotowaniu i tania, bo z warzyw z mojego ogródka.




Zupa kalafiorowo-brokułowa (warzywna)

  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • Nać selera
  • Lubczyk
  • 3 ziemniaki
  • Brokuły
  • Kalafiory
  • Mała główka kapusty
  • Łyżka śmietany
  • Koperek
  • Sól, pieprz

Do gotującej się wody włożyć całą cebulę i pokrojone w plasterki marchewki, seler i lubczyk, można również jakieś mięsko lub kość. Po niecałej godzinie kiedy bulion będzie mieć fajny aromat, posolić i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyłożyć zieleninę. Kiedy ugotują się ziemniaki włożyć różyczki brokułów, kalafiorów i pokrojoną w kostkę kapustę. Gotować jeszcze parę minut. Dosmakować solą, pieprzem, koperkiem i śmietaną.

1 komentarz:

  1. Robię często z dodatkiem serków topionych :) pychota!

    OdpowiedzUsuń