Dżem z
cukinii
- 2kg cukinii
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe lub inne
- 400g cukru (najlepiej spróbować i samemu określić wg uznania)
Cukinie
obrać, jeśli ma ziarna to wykroić, resztę pokroić w kostkę. Zagotować w garnku.
Można zmiksować blenderem, kiedy będzie już miękka. Dodać galaretki. Wymieszać
a następnie dodać cukier. Chwilę pogotować. Gorący dżem nakładać do słoików i
szczelnie zamknąć. Pasteryzować. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika
było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć
słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Za
to malinowy dżem wyszedł pyszny. W zimie będzie idealny do gofrów, naleśników
czy placków. A w produkcji jeszcze powidła śliwkowe - smażą się w prodiżu.
Dżemy
malinowe
- 1kg malin
- 400g cukru
- 1 żelfix/ dżemix/ konfiturex – środek żelujący do dżemów
Malinowy dżem też wczoraj robiłam :)
OdpowiedzUsuńdomowe dzemy najlepsze! u mnie jest jablkowy, z cukinii i sliwkowy :) a w planach mam zrobic z czarnego bzu!
OdpowiedzUsuńja dżemu cukiniowego nie jadłam o raczej się nie pokusze w tym sezonie... robiłam wiśnię, jeżynę, jabłko. morelę i truskawki... nie wpadłam na dżem malinowy.. nie wiem jakim cudem ;)
OdpowiedzUsuńnajlepszy na zimę :)
OdpowiedzUsuńteż lubię malinowy, dziś robię jednak mój ulubiony - z antonówek :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystko co śliwkowe. Dżemy i powidła https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe bo nie dość że są bardzo smaczne to poza tym doskonale wpływają na układ pokarmowy.
OdpowiedzUsuń