niedziela, 26 sierpnia 2012

Panna cotta

W tym roku na działce mam mnóstwo malin. Dlatego w kolejnych postach również będą dominować maliny. 

Pyszny włoski deser w sosie malinowym. Idealny na cieplejsze dni.



Panna cotta

  • 400ml śmietany kremówki 30-36%
  • 100ml mleka lub więcej
  • Cukier wg uznania
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sos malinowy

  • Szklanka malin + kilka do ozdoby
  • Cukier do smaku

Śmietanę z mlekiem podgrzać na rondelku, zagotować. Zdjąć z kuchenki, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Dosmakować cukrem. Wylać do szklaneczek lub innych pojemników. Wstawić do lodówki do stężenia.


Maliny zblendować z cukrem.


Deser w szklaneczkach włożyć na chwilę do ciepłej wody, aby ładnie wyszedł z pojemników. Wyłożyć na talerzyki, polać sosem i udekorować.



5 komentarzy: