Zaeksperymentowałam
z dżemem cukiniowym, wychwalanym niemal przez wszystkich. Jak dla mnie nie ma
szału! Wiadomo nie czuć smaku warzyw, bo cukinia ma to do siebie że ma
delikatny smak, a z prawie połową kg cukru i galaretką nabiera smaku jaki tylko
chcemy. Jak dla mnie wyszedł nieco za słodki. Wybrałam galaretki pomarańczowe,
wyglądem przypomina jabłka na szarlotkę a w smaku nieco morelę. Osobiście wolę
dżem z prawdziwych owoców i czuć naturalny smak np. ten malinowy, niż warzywne ze
sztucznym smakiem galaretki. 
Dżem z
cukinii
Cukinie
obrać, jeśli ma ziarna to wykroić, resztę pokroić w kostkę. Zagotować w garnku.
Można zmiksować blenderem, kiedy będzie już miękka. Dodać galaretki. Wymieszać
a następnie dodać cukier. Chwilę pogotować. Gorący dżem nakładać do słoików i
szczelnie zamknąć. Pasteryzować. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika
było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć
słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Za
to malinowy dżem wyszedł pyszny. W zimie będzie idealny do gofrów, naleśników
czy placków. A w produkcji jeszcze powidła śliwkowe - smażą się w prodiżu. 
Dżemy
malinowe
Maliny 
przebrać, odrzucić paprochy. Można zblendować, choć podczas zagotowania
rozpadną się. Maliny przełożyć do garnka wraz ze środkiem żelującym i
zagotować. Do gotujących się owoców dodać 400g cukru i gotować minutę. Zdjąć z
ognia i mieszać jeszcze przez minutę. Jeśli jest piana to usunąć ją. Gorący
dżem nakładać do słoików i szczelnie zamknąć. Ja jeszcze dodatkowo je
pasteryzuje -  
Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po
zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i
zostawić do wystygnięcia.
 
Malinowy dżem też wczoraj robiłam :)
OdpowiedzUsuńdomowe dzemy najlepsze! u mnie jest jablkowy, z cukinii i sliwkowy :) a w planach mam zrobic z czarnego bzu!
OdpowiedzUsuńja dżemu cukiniowego nie jadłam o raczej się nie pokusze w tym sezonie... robiłam wiśnię, jeżynę, jabłko. morelę i truskawki... nie wpadłam na dżem malinowy.. nie wiem jakim cudem ;)
OdpowiedzUsuńnajlepszy na zimę :)
OdpowiedzUsuńteż lubię malinowy, dziś robię jednak mój ulubiony - z antonówek :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystko co śliwkowe. Dżemy i powidła https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe bo nie dość że są bardzo smaczne to poza tym doskonale wpływają na układ pokarmowy.
OdpowiedzUsuń