niedziela, 5 sierpnia 2012

Ciasto Rafaello

Ciasto idealne na niedzielę, do kawy.

Przepis zaczerpnięty z http://mojeconieco.com/rafaello/ Biszkopt jednak zrobiłam z 10 jajek, bo z 6 był zdecydowanie za niski i nie dał się przeciąć na pół.


Rafaello
Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  Masa
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 śmietan-fix
  • 15 dag kokosu
  •  1 biała czekolada
Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 min. Wystudzić

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 100ml śmietany, dobrze ostudzić. Ubić pozostałą śmietanę ze śmietan-fix, dodać roztopioną czekoladę i dobrze zmiksować. Dodać wiórki kokosowe (tylko 100g) delikatnie wymieszać.

Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 połowy i przełożyć go 2/3 masy. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać resztą kokosy (50g). Przechowywać w lodówce.





6 komentarzy:

  1. aale bym zjadla takie ciasto! <3 uwielbiam kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam takie ciacho i jest na prawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam rafaello:)
    Ale musi być naprawdę pyszne:)
    Szkoda ,że jest tak mało okazji żeby upiec takie pyszne ciacho.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazja jest zawsze żeby spróbować takiego ciasta :)

      Usuń
  4. Świetne ciasto,z czekoladą w masie na pewno pyszne:)dobrze że kupiłam już śmietanę 30% w Lidl więc jutro testuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) mam nadzieję, że będzie smakować

      Usuń