środa, 22 sierpnia 2012

Ciasto kakaowe z malinami i bitą śmietaną

Pyszne ciasto do kawy. Uwielbiam połączenie czerni i bieli w ciastach. 


Ciasto kakaowe z malinami i bitą śmietaną


  • 8 jajek
  • 8 łyżek stołowych cukru
  • 8 łyżek stołowych (kopiastych) mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Wystudzić.


Masa:

  • Śmietana kremówka 30-36%
  • Łyżeczka żelatyny
  • Troszkę wody
  • 3 łyżki cukru
  • Maliny

Dodatkowo

  • Wódka lub kawa lub syrop malinowy

Śmietanę ubić, dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wymieszać dokładnie mikserem. Wstawić do lodówki do stężenia.


Po wystygnięciu biszkoptu i stężeniu śmietany.  Przekroić biszkopt na pół. Biszkopt nasączyć ponczem (wódką, kawą lub syropem malinowym). ¾ masy wyłożyć, wyłożyć maliny. Przykryć 2 częścią. Wierzch posmarować pozostałą masą i udekorować malinami.





7 komentarzy:

  1. ojej *.* jakie ono pyszne! kakao, maliny, bita smietana - nic dodac, nic ujac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste najlepsze, a wygląda jak z bajki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) zjadłabym kawaleczek na drugie śniadanie do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, takie ciasto musi być straszne pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biore sie za pieczenie musi sie udac:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również właśnie wpadłam na ten przepis i również zabieram się za pieczenie :) Mam nadzieje ze wyjdzie, pozdrawiam Paulina.

    OdpowiedzUsuń