czwartek, 30 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Na przyrządzenie cukinii w ten sposób szykowałam się od dawna i w końcu zebrałam się. Cukinia rozpływa się w ustach, a farsz jest naprawdę pyszny, pasujący również do innych potraw. Następnym razem wykorzystam go do lasagne. Bardzo polecam ten przepis!
Cukinia faszerowana mięskiem mielonym
Składniki dla 3 osób:

  • 3 średnie młode cukinie
  • Mięso mielone
  • 3 łyżki domowego przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • marchewka
  • papryka
  • Zioła: bazylia, oregano
  • 15 dag startego żółtego sera
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki. Mięso podsmażyć na oleju, dodać pokrojony miąższ z cukinii, paprykę, cebule pokrojone w kostkę i marchewkę startą na tarce. Smażyć jeszcze chwilę, dosmakować ziołami, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Środki cukinii wypełnić farszem, posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

10 komentarzy:

  1. Pycha, też taką porcję poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spadłaś mi jak z nieba- już wiem co dzisiaj zrobię na obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Cukinia smakuje naprawdę rewelacyjnie :)

      Usuń
  3. ooo kocham faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam! i często wracam do takowych;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm.. pysznie wygląda! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. To smak dzieciństwa, moja Mama często tak podawała cukinię, a niedawno zmodyfikowałam ten przepis i pod warstwą sera ułożyłam plastry pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zostałaś wyróżniona u mnie na blogu w kategorii Versitale Blogger ;) szczegóły : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-zostaam-wyrozniona.html Miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo wszyscy w mojej rodzince lubią:) Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń