środa, 11 lipca 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, przeważnie to babcia przygotowywała je. Posmarowane masłem lub dżemem - pychota. Teraz idealne na podwieczorek do kawy.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 
Składniki na zaczyn:
  • 50g drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • śliwki 
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. 
Kruszonka
  • 125 dag masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie, nakładać owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe z ciepłym mlekiem, mmm... Jak u babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też zawsze babcia była mistrzynią drożdżowego;)

    OdpowiedzUsuń