Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, przeważnie to babcia przygotowywała je. Posmarowane masłem lub dżemem - pychota. Teraz idealne na podwieczorek do kawy.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki na zaczyn:
- 50g drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki mąki
- łyżeczka cukru
Przygotować zaczyn w dużej misce. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto:
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Dodatkowo:
Masło roztopić w garnuszku. Gdy rozczyn zwiększy obiętość dodać resztę składników i wyrabiać starannie aż produkty się połączą. Całość musi być elastyczna i odchodzić od ręki. Zostawić ciasto do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.
Kruszonka
- 125 dag masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Posiekać składniki na stolnicy a następnie wyrabiać.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je delikatnie, nakładać owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 do 45 minut. Zależy od grubości ciasta.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z ciepłym mlekiem, mmm... Jak u babci ;)
OdpowiedzUsuńU mnie też zawsze babcia była mistrzynią drożdżowego;)
OdpowiedzUsuń